Całkiem niedawno w laminina-opinie dowiedziałeś się jak pozbyć się autyzmu, a dzisiaj powiemy sobie o tym, jak się prawidłowo odżywiać z wyszczególnieniem ilości aminokwasów, witamin i minerałów.

jak się dobrze odżywiaćZ pewnością wiesz, że aminokwasy, witaminy i minerały to nieodzowne elementy “układanki” naszego organizmu, których nie może zabraknąć.

Tylko jeśli wszystkie braki będą uzupełnione, nasz organizm działa poprawnie.
Wówczas nie będziesz musiał zapoznać się bliżej z artykułami jak pozbyć się miażdżycy, łuszczycy lub nawet padaczki, czy też autyzmu u Twojego dziecka.
Uboga w te składniki dieta, to zła dieta.

Przyjrzyjmy się więc im nieco bliżej i sprawdźmy zapotrzebowanie, jak i występowanie białek witamin i minerałów.
Chcesz wiedzieć, jak wygląda to w praktyce?

Aminokwasy

Pewnie wiesz, że zdecydowanie najważniejsze są aminokwasy, a więc białka, bo to w nich znajdują się właśnie łańcuchy aminokwasów. Tych rozróżniamy dziś ponad dwadzieścia, a najpopularniejsze z nich to:

  • Izoleucyna,
  • Leucyna,
  • Lizyna,
  • Treonina,
  • Tryptofan,
  • Walina,
  • Metionina,
  • Fenyloalanina.

Powyższych aminokwasów organizm nie syntezuje, a więc dostarczyć trzeba je z pożywienia. Ile zatem białka w ciągu dnia powinieneś zjadać? Tu pojawiają się pewne kontrowersje. Dawne źródła podają, że jest to około 1 gr białka na kilogram masy ciała. Najnowsze badania poddają tę tezę w wątpliwość.
Według nich przeciętny człowiek w ciągu dnia potrzebuje 0.65 – 0.83 g białka na kilogram. Proporcje zmieniają się jednak, jeśli ćwiczysz wyczynowo. Wówczas w przypadku sportów wytrzymałościowych powinieneś spożywać 1.08 – 1.38 g białka na każdy kilogram masy ciała, a siłowo 0.72 – 0.93 g na kg.

Pozostaje jeszcze kwestia dostarczenia białka zawierającego aminokwasy egzogenne do organizmu. Najlepiej sprawdza się tu białko zawarte w kurzych jajach oraz mleku kobiecym. Poza tym w podziale na poszczególne aminokwasy znaleźć je możesz w:

  • Izoleucyna (mięso, nabiał, orzechy, migdały),
  • Leucyna (nabiał, orzeszki ziemne, soja, kiełki pszenicy, fasola pinto, migdały, soczewica, kukurydza),
  • Lizyna (jajka, drób, ryby, sery żółte, drożdże, warzywa strączkowe),
  • Treonina (mięso, soczewica, ryby, białe sery),
  • Tryptofan (ryby, mleko, banany, mięso),
  • Walina (ryby, mięso, drób, jajka, soja, sery żółte),
  • Metionina (otręby pszenne, kasza, ryż, czosnek, cebula, soja, fasola, ryby, szpinak, brokuły, grzyby, brukselka),
  • Fenyloalanina (soja, migdały, orzechy, słonecznik, fasola, ser żółty).

Witaminy i minerały

Moja, a więc zgaduję, że także i Twoja dieta odbiega co nieco od ideału. Dlatego też zapewne nie dostarczasz do niej również odpowiednich ilości witamin oraz minerałów, co także jest niezbędne dla Twojego funkcjonowania. Wpływają one bowiem między innymi na Twoje zdrowie, wzrost organizmu czy procesy metaboliczne.
Jeśli chodzi o witaminy, to dzienne zapotrzebowanie na nie wraz ze źródłem ich występowania wygląda tak:

  1. witamina A (µg) – 800 (żółtka, pełne mleko i jego przetwory, wątroba, tłuste ryby morskie, owoce i warzywa o czerwonym, pomarańczowym i zielonym kolorze);
  2. witamina D (µg) – 5 (tran, ryby, mleko i jego przetwory);
  3. witamina E (mg) – 12 (oleje roślinne tłoczone na zimno, migdały, orzechy ziemne i włoskie, sałata, kapusta, szprotki, masło);
  4. witamina K (µg) – 75 (jarmuż, szpinak, brukselka, brokuły, sałata, rzeżucha, kalafior, pomidory);
  5. witamina C (mg) – 80 (owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, brukselka, kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy, pomidory);
  6. tiamina (B1) (mg) – 1,1 (drożdże, jaja, ziarno zbóż, pestki słonecznika, suszone owoce, orzechy);
  7. ryboflawina (B2) (mg) – 1,4 (grzyby, mięso, wątroba, mleko, tłuste ryby, warzywa strączkowe);
  8. niacyna (B3) (mg) – 16 (orzechy ziemne, otręby pszenne, wątróbka, tłuste ryby, drób, suszone brzoskwinie);
  9. witamina B6 (mg) – 1,4 (ziarna zbóż, banany, orzechy, ryby, drób, mleko, awokado);
  10. kwas foliowy (µg) – 200 (drożdże, wątróbka, kiełki, szpinak, żółtko jajka, sałata, szparagi, brokuły, pełne ziarno zbóż);
  11. witamina B12 (µg) – 2,5 (wątroba, ryby, mięso, mleko, żółtko jajka);
  12. biotyna (µg) – 50 (orzechy, mąka sojowa, grzyby, szpinak, marchew, pomidory, wątroba, nerki, żółtko jaj, sery, masło, kraby, sardynki);
  13. kwas pantotenowy (mg) – 6 (wątróbka, czerwone mięso, ryby, jaja, otręby pszenne, sery dojrzewające, orzechy).

Patrząc natomiast na minerały, to najważniejsze są potas, fosfor, wapń, magnez czy chlor. Dzienne zapotrzebowanie Twojego organizmu wygląda tak:

  1. potas (mg) – 2000 (banany, morele, marchew, ziemniaki, brokuły, brukselka, kapusta, awokado, daktyle, orzechy, szpinak);
  2. chlor (mg) – 800 (sól, sery żółte, wędliny, żywność produkowana z udziałem soli);
  3. wapń (mg) – 800 (sery żółte, sery białe, mleko, sardynki, rzeżucha, jaja, kapusta, mięso, ziemniaki, buraki, rośliny strączkowe, orzechy);
  4. fosfor (mg) – 700 (produkty mleczne, mięso, ryby, wątroba, jaja, sery żółte, groch, pestki dyni, fasola, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, marchew);
  5. magnez (mg) – 375 (mąka sojowa, kasza jęczmienna, orzechy, kasza gryczana, czekolada, kakao, pestki dyni, fasola, groch, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista);
  6. żelazo (mg) – 14 (mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki);
  7. cynk (mg) – 10 (chude mięso, chude mleko, żółtko jaj, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego);
  8. miedź (mg) – 1 (cielęcina, orzechy, warzywa strączkowe, zboża, drób, wątroba, małże, ryby, kasza gryczana, żółtka jaj);
  9. mangan (mg) – 2 (orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak);
  10. fluor (mg) – 3,5 (ryby morskie i produkty pochodzenia morskiego, czarna herbata, orzechy włoskie, wątroba, soja, mleko, rośliny strączkowe, woda mineralna);
  11. selen (µg) – 55 (żywność pochodzenia morskiego, mięso, kukurydza, mąka pełnoziarnista, warzywa strączkowe);
  12. chrom (µg) – 40 (orzechy, mąka pełnoziarnista, wątroba, grzyby, rośliny strączkowe, szparagi, brokuły);
  13. molibden (µg) – 50 (mleko, wątroba, fasola, czerwona kapusta, zielone części roślin, mąka pełnoziarnista, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, sery, mięso i podroby);
  14. jod (µg) – 150 (sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, drożdże, morszczyn, cebula).

Suplementy

Jak zatem widzisz możliwości dostarczania witamin, aminokwasów czy związków mineralnych do organizmu jest mnóstwo. Jednakże nawet najlepiej ułożone diety, na pewno będą w jakiś składnik ubogie.
Dlatego zawsze warto się dodatkowo posiłkować suplementami diety. Jednakże z pewnością połykanie wielu tabletek dziennie będzie kłopotliwe.

Dlatego też raz jeszcze polecam Ci Laminine, które pod tym względem wypada o niebo lepiej.

Otóż w produktach Laminine uzupełniasz dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy, zarówno te syntezowane przez organizm jak, a także witaminy
Laminine to obecnie jedyny suplement na rynku, dzięki któremu możliwe jest uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na tak wiele składników niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu posiadający w sobie Czynnik Wzrostu Fibroblastów FGF2 – głównie ten Czynnik zmienia wszystko.

Jakie więc powinno być zdrowe i prawidłowe odżywianie? O tym w tym filmie:



W Wybranych Opiniach o Lamininie znajdziesz przykłady ludzi, którzy dzięki Laminine wyszli z wielu chorób i to takich, które medycyna akademicka uznaje za nieuleczalne.
W kolejnym artykule opiszę jak działa i na co pomaga Witamina C – o dziwo o tym wie tylko garstka ludzi(!).
 Zobacz, jak sobie pomóc zdrowotnie i finansowo:



Akceptuję politykę prywatności
Wyrażam zgodę na otrzymywanie, na moje konto poczty elektronicznej informacji handlowych w formie mailingów i newslettera wysyłanych przez Marek Nowacki w imieniu własnym. Przyjmuję do wiadomości, że mogę w dowolnym momencie wycofać tę zgodę. Wycofanie przeze mnie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie mojej zgody przed jej wycofaniem.

 

Jak się prawidłowo odżywiać
([za]) [łącznie] głos [y]
Podziel się

Podziel się

Podziel się tym z przyjaciółkami!